Bőség és elengedés – az Október lelki vonatkozásai

Októberben még utoljára megmutatja díszes ruháját a Természet, és megvendégel minket a terményeivel. Még egyszer az évben megélhetjük a bőséget. De emellett az elmúlás, a lehulló falevelek és a hervadó virágok időszaka. A lelki aspektusa is kettős: az év eredményeinek számbavétele mellett az elengedést is magával hozza.

"Októberben van néhány nap, amely majdnem tökéletes. Az ég kifeszül a fejünk fölött, tiszta kék, olyan mély és makulátlan, hogy minden megszépül tőle. Az országút mentén vörös, arany, rozsdabarna, bordó és narancsszínben játszanak a fák. Minden szín neonfénnyel ragyog, lüktet a nehéz, aranyló napfényben."
Laurell Kaye Hamilton

Általános leírás

Az Október nevének a jelentése „nyolcadik”, de a mostani naptárban a tizedik hónapot jelöli. A hónap régi nevei a Skorpió Hava és a Mindszentek Hava, ami arra utal, hogy korábban egy hónap jellemző időszakának annak utolsó harmadát tartották. Népi megnevezései a Magvető Hava és a Begyűjtés Hava, de hívták a Mérleg Havának is.

Ez a hónap az évkör estéje. Az emberi életutat tekintve az 50-60 éves kor a megfelelője, ilyenkor már nem az anyagi javak a fontosak, hanem kikristályosodik az élet lényege.

A földműves munkák közül megjelenik ismét a szüret, a szántás és a magvetés és a disznók makkoltatása.

Az Október energiái

Októberben a természet még az utolsó erejét összeszedve színpompás ünnepi ruhába öltözik, és az évben utoljára még megajándékoz minket a gazdagságával. Aranyló, szinte földöntúli fények jelennek meg, amit a fel-felbukkanó köd még rejtélyesebbé varázsol. A sárga – narancssárga – piros színekben díszelgő levelek mintha a fák másodvirágzását jelenítenék meg: érettséget, tapasztalatot, kiteljesedést megjelenítő virágok ezek.

De vannak még valódi virágok is, idén utoljára: az őszi rózsa vagy krizantém. Még utoljára megvendégel minket a Természet: még van szőlő, érik a sütőtök, a késői alma és körte, hullik a fáról a dió és a gesztenye. És pirosan izzik a csipkebogyó és a galagonya a bozótos részeken. A vénasszonyok nyara vagy indiánnyár ideje ez.

A falevelek színeváltozása

Őszi levél erezete

Gondolkodtál már azon, mitől ilyen színesek az őszi falevelek? A levelek zöld színét a klorofill okozza, amely a vörös és kék fényt nyeli el, emiatt látjuk zöldnek. Ennek segítségével a növény vízből és széndioxidból szerves anyagot, cukrot állít elő. A klorofill mellett egyéb pigmentek is jelen lehetnek a levelekben: sárga színű karotin, vörös színű antocianinok. Aztán ősszel, amikor rövidülnek a nappalok, kevesebb a fény, csökken a hőmérséklet, a fa egy áthatolhatatlan réteggel elzárja magát a levelitől, nem jut a levelekbe tápanyag, így a klorofill mennyisége csökken, a zöld szín halványodik. De ha volt benne más, kevésbé bomlékony festékanyag, a levél színe sárga vagy piros lesz.

Aztán a hónap vége felé, amikor már a Skorpió energiái felerősödnek, egyre markánsabban van jelen a természetben az elmúlás. A természet elengedi a szépségét és színpompáját. Az őszi virágok intenzív illatfelhőjébe már a lebomló avar szaga is keveredik. De lassan ezek a virágok is elhervadnak. Eljött az ideje a Télre való felkészülésnek, raktározásnak. Amit most nem takarítunk be, nem rakunk el, az már az enyészeté.

De nem valódi pusztulás ez, csak visszavonulás. Az eddig kifelé áramló energiák befelé fordítása. A Természet felkészül a tavaszi újraéledésre.

Kapcsolódó mitológia

Az ókori görögök az istenek közül Dionüszosz (ókori római megfelelője Bacchus) kötődik az októberhez, azáltal, hogy ő a szőlő, a szüret, a bor, a részegség istene, de hozzá tartozik a növényzet, a földi termékenység és a nemzőerő istene. Androgün, azaz egyszerre férfi és női. Apja Zeusz, anyja egy halandó nő, Szemelé. A nő teljes valójában akarta látni a főistent, és ettől elporladt. Zeusz a combjába varrta a magzatot, és itt hordta ki, emiatt a “kétszer születtetnek” is hívják Dionüszoszt. Alakját összefüggésbe hozták a napistennel, Jézussal és Noéval is. Követőire a lerészegedés, orgiák voltak jellemzők. A női követői, a bacchánsnők veszélyeztették a patriarchális társadalmi szerkezetet. A nevének magyar megfelelője (Dénes), amelynek egyik névnapja október 9-én van.

A görög mitológiai alakok közül még az időszakhoz tartozik Koré vagy Perszephoné. Koré Démétér (a föld, a termékenység, az aratás istennője) és Zeusz lánya volt, akit Hádész, az alvilág istene elrabolt, és Perszephoné néven ő lett az alvilág úrnője. Zeusz közbenjárására elengedte, de addigra már Perszephoné megevett az alvilágban három gránátalmamagot, így végleg nem térhetett vissza. Démétér szomorúságában terméketlenné tette a földet, így Zeusz kompromisszumként azt a döntést hozta, hogy Hádész az év egy részére engedje őt vissza az anyjához. Amikor Perszephoné visszatér az alvilágba, a természet visszahúzódik, a földek terméketlenek – ez jelenik meg az őszi, októberi időszakban. Ezzel együtt Perszephoné a mag szimbóluma, aki a telet a föld alatt tölti, valamint a tavasszal újrasarjadó növényzeté.

Ünnepek és jeles napok

 • Az ókori rómaiak októberi ünnepei a márciusi ünnepek tükörképe, elsősorban földművelő, halász, hajós és katonai tevékenységekhez kötődtek. A katonai tevékenységek túlsúly azért is volt jellemző e két hónapra, mert mindkettő a Mars hadistenhez tartozott. Emellett az Októberhez gyógyító hagyományok is tartoztak, ugyanis a hónap egyik uralkodó csillagképe, a Skorpió felett található a Kígyótartó csillagkép, amit Aszklépiosz orvosisten képmásának tekintettek.
 • Mihály nap (szeptember 29.) és Katalin nap (november 25.) közötti időszak a kisfarsang, amelynek része a szüreti mulatság is. Az ünnep részét képezte a maszkviselés, a pletykák nyílt kibeszélése, a lerészegedés, a bűnbak-képzés és annak jelképes feláldozása, amely a pogány napéjegyenlőségi ünnepek emberáldozatainak emléke, de a duhajkodás a dionüszoszi hagyományokat is felidézi.
 • Az ókori rómaiaknál a források ünnepe október 13.
 • Farkas napján, október 31-én a hagyomány szerint a fák téli álomba merülnek egészen január 20-ig, Sebestyén napjáig. Ilyenkor a nedvkeringésük lényegében leáll. Eleink csak ezt követően vágtak ki fát. Hagyomány volt, hogy ezen a napon egy régi fa kivágása és egy új csemete elültetése, ami az élet megújulására, körforgására utal.
 • Október 31. a Mindenszentek előestéje. Az angolszász területen ez a Halloween, a kelta hagyományban a Samhain, a kelta újév kezdete. Ebben az időszakon elvékonyodik a szellemek és az élők világának határa. Ezekről az ünnepekről és a kapcsolódó Halottak Napjáról (november 2.) egy későbbi blogbejegyzésben lesz részletesen szó.

Októberhez kapcsolódó szimbólumok

 • Skorpió, farkas, kígyó és sárkány – az időszakra jellemző csillagképek
 • Ló – az ókori római „októberi ló” ünnepe végett
 • Szőlő, borostyán, nád – a kelta fakultusz ide kapcsolódó növényei
 • Mogyoróbokor, madárberkenye, juhar, diófa – a kelta fahoroszkóp októberre eső fái

Az Október lelki vonatkozásai

A hónap lelki aspektusa kettős: egyrészről megéljük az érettséget, a teljességet, a színpompát és a gazdagságot, ami a lelkünket is megérinti; másrészről egyre erősebben ott lebeg az elmúlás lehelete, a gazdagságba belevegyülnek az elmúlás, az elválás minőségei. Még ünneplünk, megéljük az örömöt, a harmóniát, a biztonságot. De ahogy a fák is elfogadják a falevelek színének változását, nekünk is meg kell élnünk a saját életünk változásait. Számba vehetjük: Ebben az évben mit vetettem? És mit arattam? Milyen gyümölcsöket szüretelhettem le? Milyen változások lennének szükségesek az életemben?

Végig tekintünk a gyümölcseinken, terményeinken: mit akarunk ezekből elraktározni, amiből Tavasszal majd megújulhatunk, melyikeket tartjuk érdemesnek arra, hogy másokkal is megosszuk. Sorra vesszük a virágainkat is: milyen bimbó nyílott ki, melyik hervadt el végleg bennünk, és melyik az, amelyiket megpróbáljuk még feléleszteni. Átgondolhatjuk: Mit akarunk megtartani, leraktározni az év terményeiből? És mely dolgokat kell elengednünk véglegesen vagy csak egy időre. Milyen ki nem nyílt bimbók, még rejtett dolgok vannak a személyiségemben, amiket még meg kell élnem? Mik azok, amik felett már eljárt az idő, amelyek már nem tudnak kinyílni?

A Természet visszavonul, így nekünk is példát mutat és lehetőséget ad a befelé fordulásra: az önmagunk szellemi fejlődésének időszakára készít fel. Megpendíti bennünk e kérdést: A magunkba vonulást magányként vagy egyedüllétként élem meg? Miben akadályozhat ez a befelé fordulás? És mit hozhat számomra?

Bőség és elengedés - az Október lelki vonatkozásai
Bőség és elengedés – az Október lelki vonatkozásai; kép forrása: leaves-2912818_Leopictures képe a Pixabay -en
Felhasznált irodalom
 • Antalfai Márta: Alkotás és kibontakozás. A Katarzisz Komplex Művészetterápia elmélete és gyakorlata. Lélekben Otthon Közhasznú Alapítvány, 2016
 • Bethsabée Blumel – Michel Guillemot: Szimbólumok lexikona – Larousse. Saxum Kiadó Kft., 2009
 • Basilius Doppelfeld: Szimbólumok II.: Ember és idő (bencés lelkiségi füzetek 18). Bencés Kiadó, 1998
 • Jankovics Marcell: Jelkép-kalendárium. Csokonai Kiadó Kft., 1997
 • Molnár V. József: Kalendárium – Az esztendő körének szokásrendszere. Ős Kép Kiadó, 2009
 • Czárán Eszter: Világnak Virága. Szerzői kiadás, 2005
 • Lidia Pradas: Boszorkányok megtalált varázskönyve – Mágikus gyakorlatok és varázslatok a benned élő boszorkány felébresztésére. Bioenergetic Kft., 2021
 • Pál József – Újvári Edit – Andrási Judit et al.: Szimbólumtár – Jelképek, motívumok, témák az egyetemes és a magyar kultúrából. Balassi Kiadó; online verzió: http://www.balassikiado.hu/BB/netre/Net_szimbolum/szimbolumszotar.htm
 • Yliaster Daleth – Rhiannon Gwyddbwyll: A ​tündérek hagyatéka. Édesvíz Kiadó, 1994.
 • https://www.kfki.hu/~cheminfo/hun/tudakozo/mm/osz.html

Inspirációs feladatok

Keress műalkotást, képet vagy Dixit kártyát, ami kifejezi számodra az Október energiáit! Életed mely területén tudnád most hasznosítani ezeket az energiákat?

Olvasd el Kosztolányi Dezső Őszi reggel című versét! Illusztráld a verset! Milyen címet adnál a képnek? Mit mond neked a vers az Októberről?

Menj ki a természetbe, ha tudsz, egy gabonaföldre, és szívd magadba az energiáit! Csukd le a szemed, vegyél néhány mély lélegzetet! Minden kilégzéssel engedd el a feszültséget, a lehúzó energiákat! Engedd be magadba az elengedés érzését! Hagyd, hogy megjelenjenek benned ennek kapcsán érzések, gondolatok, színek, emlékek! Ha haza értél, készíts ezekről egy rajzot, és adj címet a képnek!

Megosztanád a gondolataidat, tapasztalataidat? Csatlakozz a Facebook csoportunkhoz!

Ha nem szeretnél lemaradni az aktuális időszak lelki tartalmairól, szimbolikájáról, iratkozz fel Hírlevelünkre.

Ez az oldal az EU-s előírásoknak megfelelően sütiket használ. Kérem, engedélyezze a sütik felhasználását! További információ: info@lelekzugoly.hu

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás